dilluns, 28 de febrer del 2011

2.2 L'aire i la vida


Recordem la sessió anterior i fem el KPSI de l'Aire a nivell individual que trobareu a:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BysLLriDYcZGZjI2OGExZmMtNTNlNS00MDIxLTlmM2YtMWU4MGRjMzdkNTU4&hl=en

Treball en grup. Estudiem les dades mesurades la setmana anterior a  classe. Temperatura, humitat i concentració de diòxid de carboni a classe. Què observem? Per què?


En estar la classe tancada i sense ventilació les tres magnituds han pujat de forma sostinguda.
La font de calor, vapor d'aigua i diòxid de carboni som nosaltres mateixos, a través de la respiració i la pell. El responsable últim és la respiració cel·lular.

En la respiració aeròbia les substàncies orgàniques són degradades finalment a CO2 i H2O. Els processos respiratoris aerobis s'acompleixen en els mitocondris a través del cicle de Krebs i de les cadenes respiratòries ( metabolisme).


Parlem dels nivells inicials de temperatura i humitat. I de quina és la concentració de CO2 al carrer al costat de l'aula, unes 450 ppm. Això ens porta a lligar-ho amb el nivell de fons concentració de CO2 al planeta en constant augment des de la revolució industrial.
Descrivim la trajectòria d'una molècula d'oxigen des del nas fins als eritròcits (glòbuls vermells):








La sang serà la responsable de la distribució de l'oxigen a traves d'artèries i capil·lars. El CO2 que retorna per les venes als pulmons per ser expel·lit, també ho fa dins dels glòbuls vermells a la hemoglobina?

Parlem de com el ferro present a l'hemoglobina és el responsable del tranport de l'oxígen a la sang mentre el diòxid retorna en forma de ió bicarbonat principalment. 
És interessant veure com l'evolució ha portat als essers vius a 'aprofitar' propietats naturals com l'afinitat del ferro per l'oxigen. 
El paper dels glòbuls vermells en el retorn del CO2 als alveols no és menor ja el pas de CO2 a  HCO3 es porta a terme al seu interior catalitzat per un enzim. A més a més de tranportar una part del CO2 al seu interior combinat amb l'hemoglobina.
La transformació del CO2 és vital per mantenir una baixa concentració a la sang i així mantenir un gradient entre les cèl·lules i la sang que permet que altres cèl·lules del cos continuin descarregant al torrent sanguini de forma eficient.