dimarts, 15 de març del 2011

3.2 Propietats de l'aigua per a la vida

 Experiències:

 1) Fem bullir etanol. Les estudiants pensen que és aigua però escalfem fins ebullició l'etanol i en comprovar la temperatura d'ebullició amb un termòmetre, uns 80ºC. Com pot ser?

Es fan algunes hipòtesis però... naturalment he de confesar. He fet trampa!
En olorar els vapors ens en adonem, és etanol 96º.
Ens serveix per raonar que hi ha diferents temperatures d'ebullició perquè hi ha diferents tipus d'enllaços entre molècules. Així cada substància necessita una quantitat carcacterística d'energia per trencar aquests enllaços i alliberar vapor des del líquid.

2) Novament fem el buit i veiem bullir l'aigua a la temperatura que surt de l'aixeta, uns 15ºC. 


 Però aquesta vegada la deixem bullir una estona i veiem que es refreda fins a congelar i així deixar de bullir. COM ÉS POSSIBLE?

La reflexió és difícil. Hi ha diferents hipòtesis. Finalment parlem d'un fenòmen fonamental a la natura, el refredament per evaporació.
L'aigua en evaporar-se s'emporta energia del seu entorn, aquest fenòmen permet el balanç tèrmic en els essers vius. La suor ens ajuda a perdre de forma molt eficaç la calor interna cap a l'ambient.
Altres exemples: Des d'antic les fonts s'han emprat per refrescar l'ambient a l'estiu. La calor d'evaporar l'aigua líquida surt de l'aire ambient i rebaixa la temperatura de l'aire


En el nostre cas el vapor s'emporta l'energia tèrmica de l'aigua líquida de la que s'escapa. rebaixant així la seva temperatura. El procés no s'atura fins que l'aigua es congela tot el líquid, assistit per un dipòsit de zeolita. Podeu trobar el material per fer l'experiència màgica a Ice-quick (http://peswiki.com/index.php/Directory:Zeo-Tech_GmbH).

OBJECTIU ASSOLIT???
Hem treballat que la matèria està feta de molècules enllaçades. 
La fortalesa dels enllaços depèn de l'estat ( líquid, sòlid o gas) i de la substància.
Per trencar enllaços i alliberar molècules cal energia que ha de sortir de l'entorn (fogonet, aire, aigua líquida, ésser viu, etc)



Treball en grup: Trobarem exemples d'aplicació d'algunes propietats de l'aigua importants per a la vida a la Terra.


Tensió superficial -Temperatures de canvi de fase- Calor específica - Calors de canvi de fase- Densitat - Dissolvent - Òsmosi

Amb quina de les següents imatges els podem relacionar?

 











Parlem de les propietats de l'aigua i quina aplicació tenen en les imatges de la vida.