dimecres, 23 de març del 2011

Taller 5. L'ou de gallina

Què en sabem de l'ou? Què volem saber?
Així comença el nostre taller sobre un tema interessant a educació infantil.

Tots els ous són iguals? Per què n'hi ha de diferents colors?
Com s'ha format l'ou? Què era abans? Com continua la seva història? 
Per què hi ha un rovell i una clara tan diferenciats?
Quans dies s'han d'incubar?
Com és per dins? Per què és així per fora?
Quins nutrients aporta l'ou? Per a què els mengem?
Com podem saber si l'ou és fecundat?
Com podem saber si són frescos? De què depèn el color del rovell? I el de la closca?
Com els etiquetem?
Per què podem fer tants menjars aprofitant les propietats de l'ou?

L'ou és la cèl·lula més gran que es coneix!!! Hi trobarem el nucli?

Hem recollit força preguntes i entre tots hem intentant trobar algunes respostes, sense temps per extendrens. Alguns dels punts que hem tractat es resumeixen a continuació.

Com s'ha format de l'ou?
L'ou es forma en  dues fases que donen lloc a les seves dues parts ben diferenciades: el rovell i la clara. En l'ovari de la gallina durant uns 10 dies es deposita el vitel que forma el rovell de l'ou.
El vitel és el dipòsit de material nutritiu constituït, sobretot, per proteïnes, greixos  glicogen, etc, acumulats en el citoplasma dels ous de la majoria d'animals per a la nutrició de l'embrió.
Un cop ovulat, a la sortida de l'ovari (infundíbul) l'óvul pot ser fecundat. Amb fecundació o sense, continua el seu camí per l'oviducte on es depositen els altres components de l'ou, clara (albumen) i closca, abans de la seva expulsió en unes 26 hores. Únicament la formació de la closca a l' úter necessita d'unes 20 hores i d'un gran esforç ja que està formada per carbonat càlcic.



 Quins nutrients porta l'ou?
 L'ou porta les substàncies necessaries pel desenvolupament del pollet a partir de l'embrió. Per tants proteïnes estructurals i energia.

Mirem la base de dades BEDCA per tenir-ne els detalls
http://www.bedca.net/bdpub/index.php

Els greixos, el colesterol i alguns micronutrients es troben al rovell. La clara està formada d'aigua i proteïnes (albúmina). Els minerals i les vitamines es troben principalment al rovell.
L'ou és especialment ric en aminoàcids essencials, àcidos grassos i alguns minerales i vitaminas necessaries per la dieta.
 
Com és l'ou per dins?
Fem un dibuix de com ens imaginem l'ou per dins. Ens hem deixat molts detalls?

En obrir uns ous hem observat: diferents textures de la clara, la càlaza, membranes i...EL NUCLI sense fecundar de la cèl·lula.
 Com es desenvolupa el pollet dins de l'ou?

 Per què etiquetem els ous?


L'aportació de les gallines a l'art
800 anys d'història de pintura al tremp d'ou mereixen aquest humil homenatge.

 El naixement de Venus de Botticelli. Pintura al tremp d'ou.


Una pintura a l'ou ben feta està entre les formes de pintura més duradores que ha inventat l'home. Sota la brutícia i els vernissos, moltes obres medievals al tremp d'ou estan tan fresques i brillants com quan es van pintar. Normalment les pintures al tremp d'ou han canviat menys en cinc-cents anys que quadres a l'oli en trenta.

Si voleu practicar amb el nens:
http://www.anamorphe.com/sc/techoeuf.es.xml#remonter
http://www.eggtempera.com/